Στην Αγία Πετρούπολη παρουσιάζεται η Συλλογή Βελιμέζη του Ιδρύματος Ωνάση
Στο περίφημο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης "σταθμεύουν" στο πλαίσιο μιας ιστορικής έκθεσή τους, από τις 11 Σεπτεμβρίου, οι μεταβυζαντινές εικόνες της Συλλογής Βελιμέζη, που απέκτησε το Ίδρυμα Ωνάση, μετά από δωρεά του Αιμίλιου Μαργαρίτη, το 2008.
Το "Ταξίδι των Εικόνων", δηλαδή η ανά τον κόσμο περιοδεία της έκθεσης με τις εικόνες της συλλογής Βελιμέζη, έχει αρχίσει από το 1997, με μεγάλη επιτυχία, σε 19 πρωτεύουσες, με πιο πρόσφατη αυτήν της Αλεξάνδρειας - ιδιαίτερα σημαντική, αφού ο Αιμίλιος Βελιμέζης (1901-1946) ξεκίνησε τη συγκρότηση της συλλογής των μεταβυζαντινών εικόνων στα χρόνια της συνεργασίας και της προσωπικής του φιλίας με τον Αντώνη Μπενάκη, στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, από το 1934 ως τον αιφνίδιο θάνατό του, το 1946.
Τώρα, με ιδιαίτερη περηφάνια, το Ίδρυμα Ωνάση, παρουσιάζει τη συλλογή για πρώτη φορά στο ρωσικό κοινό, "σε μια συνομιλία" με τις ήδη υπάρχουσες βυζαντινές εικόνες από τις θρυλικές συλλογές του Ερμιτάζ.
Η σημασία της έκθεσης αυτής στην Αγία Πετρούπολη είναι μεγάλη, δεδομένου ότι ο ελληνισμός στη Ρωσία έχει από την αρχαιότητα σημαντική παρουσία και η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά "είναι επίσης μέρος της κληρονομιάς του ρωσικού λαού, που έχει τόσο στενούς δεσμούς με τους έλληνες, όχι μόνο μέσω του Βυζαντίου και όχι μόνο μέσα από την κοινή Ορθόδοξη πίστη μας, αλλά και μέσα από κοινούς αγώνες και ιδέες στη διάρκεια των αιώνων", είπε σήμερα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, Αντώνης Παπαδημητρίου.
Ο ίδιος είπε, ότι η Συλλογή Βελιμέζη, θα στεγαστεί μόνιμα στη "Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών" του Ιδρύματος στην Αθήνα, χωρίς να σταματήσει όμως τις περιοδείες της στον κόσμο, από καιρού εις καιρόν.
Η Συλλογή απαρτίζεται από 91 εικόνες και δίνει ένα πανόραμα της μεταβυζαντινής τέχνης της εικόνας, αφού αυτές πρόερχονται από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Εκλεκτά εργαστήρια της ενετοκρατούμενης Κρήτης(15ος-16ος αι.), των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Μακεδονίας που φτάνουν ως τον 19ο αιώνα, εκπροσωπούνται στη συλλογή, σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η καθηγήτρια Νανώ Χατζηδάκη, η οποία ασχολείται με τη μελέτη της συλλογής Βελιμέζη από το 1991, όταν ξεκίνησε η συντήρηση των εικόνων από το Μουσείο Μπενάκη.
Η ίδια, κόρη του βυζαντινολόγου Μανόλη Χατζηδάκη που είχε διατελέσει διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη και στον οποίο ο Βελιμέζης είχε αναθέσει την επιστημονική μελέτη των εικόνων, εντόπισε και το σπουδαιότερο έργο της συλλογής Βελιμέζη, μια απεικόνιση "Το πάθος του Χριστού-Πιετά με Αγγέλους", που φέρει την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), έργο δυτικού χαρακτήρα που δημιούργησε ο καλλιτέχνης πριν την αναχώρησή του από την Κρήτη.
Την έκθεση στο Ερμιτάζ, που τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, επιμελείται ο Χρήστος Μαργαρίτης, αδελφός του δωρητή.
"Η έκθεση θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών και θα μας θυμίζει ότι κοινός στόχος των δύο κρατών είναι η ορθοδοξία. Επίσης, αυτή η έκθεση είναι προπομπός των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα στη Ρωσία το 2013", είπε σήμερα ο σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, Αλεξάντερ Κομένκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου